Format GENEL
Barkod Karabatak42

Hayal adamlarının, hayal ülkelerin özlemini duymasından daha doğal ne olabilir. Yaşadığı dünyanın yaralarına muhayyilesinde şifa arayan ne çok şair ve yazar vardır âlemde. Her şeyi söylemenin mümkün olduğu bir yerin varlığını derinlerinde hisseden Orhan Veli, “Bir yer var, biliyorum; / Her şeyi söylemek mümkün;” derken o yere ad bulmakta zorlanan Ahmet Haşim, bir işaret zamirine tutunarak “O Belde”yi aramaya koyulur: “O belde / Hangi bir kıt'a-yı muhayyelde?” Şehir de icat eder yazarlar; ada da, ülke de icat ederler kıta da. Ta ki kendi boyadıkları bir tabloda nefes alıp verebilsinler. Ta ki okurları da akın etsin oralara vizesiz pasaportsuz. Ta ki hayalle şifa bulup tekrar gerçekle karşılaşma gücünü kendilerinde bulabilsinler. Ta ki sanal dünyadan gerçek dünyaya tekrar adım attıklarında yaşadıkları dünyaya bir dinginlik rüzgârı taşısınlar.

Kırk ikinci sayımızın dosya konusunu “Edebiyatın Hayalî Ülkeleri” olarak belirledik. Bu bağlamda Mehmet Sabri Genç “Olmayan Yerlere Gömülü Edebiyat”; Ertuğrul Aydın “Görünmez Kentler’i Görünür Kentlerde Okumak”; Naime Erkovan “Bundan Böyle Senin Adın El Dorado”; Ali Sürmelioğlu “Dip Zıtlık: Yalnızız”; Güzide Ertürk “Yerdeniz’e Nasıl Gidilir?”; Oğuz Şenses “Olmayan Ülkelerin Hazzında Dünyaya Dokunan Bir Adalı: Jonathan Swift”; Ercan Yılmaz “Infante’nin Şehirleri ya da Ütopyaların Sonu”; Aziza Rüya “Yeni Atlantik’ten Yeni Atlantis’e Batılı Ütopya” ve Sare Öztürk “O Belde: Ahmet Haşim’i Bir Diaspora Şairi Olarak Düşünmek” başlıklı yazılarını kaleme aldılar.

Karabatak’ın röportajı yine hafızalara kazınacak nitelikte. Ülkemizin yetiştirdiği güzide kanun sanatkârlarından Bekir Reha Sağbaş, Rahşan Tekşen’in sorularını cevapladı. “Türkçenin güzel kullanılmadığı bir müzik, Türk olmaktan çıkar,” diyen Sağbaş’la, musikimizin köklerine doğru çarpıcı ve güzelliklerle dolu bir yolculuğa çıktık.

Bu sayımızın şairleri: Dursun Güzel, Şafak Çelik, Hüseyin Akın, Sümeyra Yaman, Meryem Kılıç, Hasan Akay, Kamil Remzi Cin, Emirhan Kömürcü, Mustafa Sarı, Firdevs Aparı, Betül Aksakal ve Bahaddin Tuncer. Şiir çevirisindeyse Ayşenur Kara, Kore şiirinden örnekler tercüme etti. Poetika bölümümüzde Hasan Akay, Ali Ömer Akbulut ve Hayrettin Orhanoğlu; deneme sayfalarımızda Hasan Akay ve Emine Batar yer aldı. Projektör’ün bu sayıdaki konuğu ise Meryem Kılıç.

Öykücülerimiz Necati Mert, Emine Batar, Ali Murat Binark, İlknur Demirci, Mustafa Uçurum ve Nevzat Sazak. Kitap tanıtım sayfalarımızda Bünyamin Demirci, Ali Sürmelioğlu’nun ilk romanı “Yer Kızıl”ı; Şafak Çelik, Âdem Yazıcı’nın ikinci şiir kitabı “Türkçenin Göklerinde”yi; Hatice Tekin, Ali Murat Binark’ın ilk öykü kitabı “Babamın Makineleri”ni; Dila Akçay, Ela Korgan’ın ilk öykü kitabı “Beni Biri Merak Etti”yi ve Sümeyra Yaman, Emine Bayındır’ın ilk öykü kitabı “Habersiz Dağ”ı, Karabatak okurları için tanıttı.

Ve elbette olmazsa olmaz dostlarımız, F. Hande Topbaş, M. S. Topbaş, Ertan Ayhan Sertöz, Ayşe Ural, Sedat Gever, Sabahattin Kayış, Derya Özer bu sayımızı yine zenginleştiren isimler.

Karabatak kırk ikinci kez havalandı.

devamını oku..
Kategori : Karabatak Dergisi
Bu üründen 28 adet satılmıştır.
90.00
Liste Fiyatı : 90.00
Kazancınız : 0.00
Miktar :  
Adet
Temin Süresi : 1 Gün
Favorilere Ekle
Ürün Satışta. %0 indirim